Activiteiten in de community Thema’s (Levend)verlies & rouw Levend verlies over een partner

 • Levend verlies over een partner

   Paulien bijgewerkt 5 maanden, 2 weken geleden 4 Leden · 7 Berichten
 • Laurette

  Beheerder
  7 december 2021 at 19:20

  Wil je na het mantelzorgcafé nog verder praten over levend verlies? Meng je hier dan in de discussie!

 • Eric

  Lid
  8 december 2021 at 20:02

  Helaas kon ik hier niet bij aanwezig zijn. Hopelijk zijn er mooie gesprekken geweest.

 • Andrea

  Lid
  22 december 2021 at 19:30

  Wanneer organiseren jullie dit weer? Ik ben net lid geworden. Ik zou graag met mensen praten die net als ik nog betrekkelijk jong zijn (57) en een partner hebben met ALS. Ook dat is levend verlies, en in het begin denk je ik ga dit doen tot het einde, we hebben nog maar even samen, we moeten er nog wat van maken, maar dan toch na 1,5 jaar denk je IK trek dit niet meer hoe lang nog? Wat als het niet nog een half jaar maar nog 3 jaar is? De vreselijke gedachte dat je gewoon wilt dat het klaar is (en dito schuldgevoel daarover). Omdat ook ik weer wil leven?

  • Eric

   Lid
   23 december 2021 at 17:15

   @ Andrea ,

   Ik herken mij in jouw reactie qua levend verlies. Ook in leeftijd, ik ben ook 57 jaar.

   De vraag: “Wanneer stopt het, ik wil/kan dit niet meer” grijpt mij aan. Ik heb uiteindelijk moeten aangeven dat ik de zorg voor mijn vrouw niet meer aan kan. Wat heb ik geworsteld nadat ik dit kenbaar heb gemaakt. Mijn vrouw staat nu op een wachtlijst voor een vaste woonplek binnen een zorginstelling. Toen ik had aangegeven de zorg niet meer aan te kunnen en dat mijn vrouw daardoor automatisch in een zorginstelling zou moeten gaan wonen omschreef ik het als volgt: Ik wil met zorgpensioen. Ik wil alleen de leuke dingen doen met mijn vrouw samen. Dat ik doordat de zorg wegvalt er voor mij tijd overblijft waar wij dan samen van kunnen genieten.

   Ik heb helaas geen pasklaar antwoord hoe het voor andere vol te houden is. Wat ik bij mijzelf wel ervaren heb is dat je altijd sterker bent dan voor mogelijk gehouden. Dat neemt niet weg dat het zwaar is en blijft, dat er zo nu en dan een stukje schuldgevoelens. Ach, we lijken net mensen. 😉

   Heel veel sterkte.

   • Dit antwoord is 11 maanden, 2 weken geleden gewijzigd door  Eric.
   • Andrea

    Lid
    26 december 2021 at 08:50

    Hoi Eric,
    Ik ben benieuwd hoe lang het dan nog gaat duren voordat er voor jouw vrouw een plekje is gevonden en vooral hoe jij dat dan gaat ervaren. Ik heb in mijn achterhoofd een datum (wanneer hij er dan en dan nog steeds is trek ik een grens…), maar misschien duurt het dan nog een eeuwigheid voordat er plek is. Ik heb afgelopen donderdag gesprek gehad met ALS team, en we gaan eerst eens zorgen voor respijtzorg, zodat ik wel ook eens aan mezelf mag denken. Hopelijk geeft dat wat verlichting. Mijn leven is nu werken (4 dagen per week, want ja inmiddels ook kostwinner) en zorgen, en that’s it. Hoop weer eens te horen van je wanneer je vrouw is geplaatst en hoe zij en jij dit dan ervaren. Sterkte ook jij!

    • Eric

     Lid
     26 december 2021 at 09:03

     Hoi Andrea,

     De prognose van de wachtlijst voor de zorginstelling waar mijn gaat wonen is 3/4 tot een heel jaar. Sinds juni staat mijn vrouw op de lijst. Ik heb begrepen dat mensen welke de 9 maanden op de wachtlijst staan nu geplaatst worden. Dan zouden we het dus hebben over het eerste kwartaal 22″. Als ik het goed begrijp heeft jouw man dus al een indicatie. Is er ook al een zorginstelling waar hij staat aangemeld. Deze hebben dan namelijk wel een zorgplicht. Denk dat aan ondersteuning thuis om jou te ontlasten. Neem ook contact op met het zorgkantoor. Deze kunnen helpen bij het regelen van respijtzorg.

 • Paulien

  Lid
  17 juni 2022 at 17:56

  Dag allemaal, ik ben nieuw hier. Mijn man is al 30 jaar snel vermoeid samen met psychische problematiek. Meestal kan ik ons beperkt wereldje aanvaarden, oa. omdat ik dol op lezen ben en fulltime werk, waardoor ik veel contacten heb. Maar soms loop ik gigantisch tegen de muur: het gaat niet over, er is geen vakantie van de situatie, ik kan het nooit afsluiten. Kortom levend verlies. Geldt voor mijn man trouwens ook. Heb webinar niet gezien trouwens .

Start of Discussion
0 van 0 berichten Juni 2018
Nu