Leer nee te zeggen door ja te zeggen tegen je eigen wensen en behoeften

Nee: een klein woordje dat voor veel mensen lastig is om te zeggen. Maar helemaal als mantelzorger heb je vaak al zo veel ballen die je in de lucht moet houden. Het is daarom bij het krijgen van verzoeken van anderen belangrijk dat je dicht bij jezelf kunt blijven en daarbij de kunst van het Nee zeggen leert te beheersen.

Herken je dat? Er komen van verschillende kanten vragen en verzoeken op je af en stiekem voel je wel dat je op dat moment overvraagd wordt. Maar uit angst of schuldgevoel voor het veroorzaken van een teleurstelling bij de ander, floept er toch ineens een ‘ja’ uit je mond. En daarmee heb je weer een belofte gedaan die je moet waarmaken.

Voor velen van ons is dit heel herkenbaar. Onze behoefte aan verbinding met de ander maakt dat je hem of haar het liefst alles geeft wat hij of zij wil. Maar hoe kun je hier nou goed mee omgaan, zodat je jezelf niet voorbij loopt? De uitspraak ‘Nee is ook een antwoord’ zal je niet onbekend zijn. Deze nee kun je aan de ander wel beter verkopen als
je een ‘ja-zegger’ wordt naar jezelf toe.

Door vaker JA tegen je eigen wensen en behoeften te zeggen erken je eigengrenzen en beperkingen.

Geef jezelf ruimte

Geef jezelf wat ruimte door niet meteen te antwoorden op een verzoek van iemand anders. Zeg gerust dat je er later op terugkomt. Slaap er een nachtje over als je daardoor een meer weloverwogen beslissing kunt nemen.

Onderzoek de vraag

Hoe voelt het verzoek? Is het urgent? Past het binnen jouw waarden en normen? En is het iets wat alleen jij kunt doen, of zou ook iemand anders dit kunnen oppakken? Geef nooit een antwoord als je niet helemaal helder hebt wat het verzoek precies inhoudt.

Ja of nee?

Zorg ervoor als je ja zegt, dat het een oprechte en weloverwogen ja is. Als je zelf 100% achter dit antwoord staat, dan voelt het ook vaak goed om het voor de ander te doen.

Zeg nee als je nee voelt en nee bedoelt

Breng je nee dan ook met overtuiging en laat het zien en horen. In je houding en met je stem. Rustig en weloverwogen. Realiseer je daarbij dat jouw nee op een verzoek niet een afwijzing is van de ander als mens. Dit kun je ook aangeven bij de ander als deze boos reageert.

Heb berusting in je ‘nee’

Er is altijd meer te doen dan je kunt. Je kunt simpelweg niet alles doen, ook al zou je het willen. Dit inzicht kan je
helpen om je wat meer te ontspannen.

Heb je ja gezegd, maar voelt het eigenlijk als een nee?

Weet dat je altijd terug kunt komen op een beslissing. Voor het begrip van de ander helpt het dan vaak als je hem/haar
meeneemt in de reden waarom je op je beslissing terugkomt.

gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.