Korte uitleg beheren groep ‘Deel je zorg-community’

Als lokaal steunpunt is het mogelijk een eigen groep te beheren. Hiervoor moet de organisatie wel bij MantelzorgNL zijn aangesloten. In deze uitleg heb ik de belangrijkste punten onder elkaar gezet.

Toekennen van een beheerder (of maximaal twee)

Er moeten vanuit een steunpunt minimaal één, maar maximaal twee mensen als beheerder zijn worden aangewezen. Overige medewerkers vanuit een steunpunt kunnen een moderator rol krijgen. Als beheerder heb je alle rechten om de groep te beheren. Jij bent de persoon die mensen toelaat binnen de groep, die ervoor kan kiezen een discussieforum binnen een groep te openen. Subgroepen aan te maken en ook om de groep volledig te wissen. Vooral dit laatste is de reden dat er niet teveel beheerders in een groep moeten zitten. Het wissen van een groep is definitief en onherroepelijk. Als beheerder ben je zelf verantwoordelijk voor wat er binnen de groep gebeurt. MantelzorgNL is geenszins aansprakelijk.  

Geef bij community@mantelzorg.nl aan wie de beheerder wordt van jullie groep (min één persoon, max twee). Deze personen moeten al een account hebben aangemaakt bij Deeljezorg.nl.

Inrichten van een groep

Als beheerder kun je de groep zelf inrichten. Als je in jullie groep staat, dan kun je zelf de profielfoto van de groep aanpassen, evenals de header foto. Je doet dit door in de groep rechts in het menuutje te kiezen voor ‘beheren’. Je kunt hier ook de groepsnaam nog aanpassen en eventueel een omschrijving toevoegen.

Lidmaatschapsaanvragen en privacy-opties

Als een groep op ‘privé’ staat, dan is de inhoud van de discussies niet zichtbaar voor mensen die niet lid zijn van de groep. In dit geval is het noodzakelijk dat mensen die lid willen worden, een verzoek tot lidmaatschap indienen. In dit geval zul je als beheerder toestemming (of niet) moeten geven aan alle verzoeken die binnen komen – dat doe je via Beheren > Aanvragen. Je kunt er ook voor kiezen de groep open te stellen. Dan kunnen mensen zichzelf lid maken en is geen verzoek tot lidmaatschap noodzakelijk. In dit geval zijn alle gesprekken binnen de groep wél zichtbaar voor anderen buiten die groep.

Je kunt er voor kiezen de algemene groep gewoon open te stellen en eventueel subgroepen aan te laten maken die op privé staan. Of zelfs op verborgen (dan zijn de groepen alleen zichtbaar voor mensen die daarin zitten en niet voor anderen). Deze instellingen kun je wijzigen via Beheren > Instellingen > Privacy-opties

Subgroepen maken kun je niet zelf, je kunt dit vragen aan community@mantelzorg.nl. wij maken dan de subgroep voor je aan, waarna je direct ook beheerder bent en dan dus wel verder zelf alles kunt inrichten en bepalen binnen die groep.

Leden en het toekennen van rollen

Via Beheren > Leden kun je zien wie er allemaal lid zijn van jullie groep. Je ziet wie beheerder zijn, wie de moderators (en daarbij staat ook een toelichting van deze rollen) en je ziet wie er allemaal ‘gewoon lid’ zijn.

Forum

Het is mogelijk om een eigen discussieforum in de groep te hebben. Door dit in te schakelen (Beheer > Forum) kun je op een gestructureerde manier op onderwerpen/thema’s discussies faciliteren. Hier bestaat ook de optie om berichten vast te pinnen, zodat ze altijd bovenaan blijven staan. Deze mogelijkheid heb je niet in de tijdlijn.

Kom je er niet uit of heb je vragen, neem dan contact op met Laurette Kamminga via community@mantelzorg.nl.