En dan wordt alles anders…

5 mei 2008: Nederland viert feest. Zo ook mijn vrouw Carola, onze drie jonge kinderen en ik. We waren naar het Bevrijdingsfestival in Wageningen geweest. Fietsend naar huis voltrekt zich een drama: een dronken bestuurder rijdt Carola aan. Zij wordt buiten bewustzijn met een traumahelikopter afgevoerd. En dan wordt alles anders…

We gingen door zonder er al te veel bij stil te staan

Carola houdt Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) over aan het ongeluk. We waren in die tijd net verhuisd. De dozen
stonden in de woonkamer om te worden uitgepakt en ik had net ontslag genomen om bij een andere werkgever te gaan starten. En toen gebeurde het ongeluk. De eerste periode daarna was het herstel van Carola het belangrijkste. De kinderen en ik gingen door zonder er al te veel bij stil te staan. Er kwam ontzettend veel op ons af. Zo moest er van alles geregeld worden. Ik zorgde voor mijn kinderen, het huishouden en voor mijn vrouw. Daarnaast moest ik nog werken.

Overlevingsstand

Ik kwam in een overlevingsstand; proberen voor iedereen alles te regelen, zodat iedereen zo min mogelijk last had van de nieuwe situatie. Carola kwam weer thuis en moest proberen met de nieuwe situatie om te gaan. Daar waar Carola eerst bruiste van de energie, reageerde ze nu anders dan voorheen en was ze snel vermoeid. Carola verbond de veranderingen eerst niet aan de gevolgen van NAH. Dat leverde en levert wel eens problemen of discussies op.

Aanpassen aan een nieuwe realiteit

Mijn kinderen moesten zich van de één op de andere dag aanpassen aan een nieuwe realiteit. Daardoor hebben ze flink moeten inleveren op een onbezorgde jeugd. Ze moesten altijd rekening houden met hun moeder. Iedereen doet dat op zijn eigen manier. Als ik terugkijk is dat ook waar ik erg trots op ben: hoe de kinderen zich in deze ontzettend moeilijke en lastige situatie staande hebben gehouden. Ook nu, tijdens deze Covid-periode, wat het allemaal nog weer lastiger maakt.

Burn-out en PTTS

Ik probeerde lange tijd alle ballen in de lucht te houden. Maar langzaamaan nam mijn veerkracht af en viel ik uit met een burn-out en PTTS. Ik kropte al mijn gevoelens op en deelde ze niet met mijn familie. Op aanraden van mijn vrouw
ging ik de gebeurtenissen van me af schrijven. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn kinderen. Zo kregen ze toch wat meer zicht op hoe ik alles heb ervaren, ondanks dat ik er weinig met ze over heb gepraat.

Op een gegeven moment werd ik gevraagd mijn verhaal te delen tijdens een NAH-café bijeenkomst met als thema NAH in het gezin’. Daar merkte ik dat veel meer mensen met dezelfde soort problemen zaten en naar oplossingen aan het zoeken waren. Ik dacht dat ik wellicht door mijn verhaal te delen anderen verlichting kan geven en besloot om mijn verhaal in boekvorm uit te gaan geven. Inmiddels is dit boek op de markt en heb ik ook een website gemaakt waar onder andere mensen in soortgelijke situaties terecht kunnen voor informatie: www.NAHinhetgezin.nl. Zo heb ik de het ongeval en de gevolgen ervan in iets positiefs weten om te zetten en kan ik nu anderen helpen.

Albrecht, zijn vrouw Carola en hun kinderen

Lichtpuntjes

Of er uit deze hele gebeurtenis verder nog iets positiefs is gekomen? Laten we eerlijk zijn, het ongeval veroorzaakt door een dronken automobilist heeft in de basis natuurlijk niets positiefs in zich. Maar er zijn wel lichtpuntjes: Door het ongeluk zijn we als gezin erg close geworden: samen staan we sterk. En een ander lichtpuntje is dat door deze negatieve ervaring, het uiteindelijk opschrijven ervan en door erover te praten, andere mensen geholpen worden. Dat geeft me veel voldoening!

Het belangrijkste advies is: los het niet allemaal alleen op. De druk op de schouders wordt steeds groter en uiteindelijk gaat het je opbreken. Daarbij raak je ook nog eens jezelf kwijt. Vertel erover aan anderen en vraag hulp. Niet alleen voor de persoon die NAH heeft, maar ook voor jezelf en nog belangrijker voor je gezin. Weet dat er meer mensen zijn die dit hebben meegemaakt of meemaken.

Het boek ‘En dan wordt alles anders’ is hier te bestellen.

Groep NAH & Mantelzorg

Speciaal voor mensen uit de omgeving van iemand met NAH hebben we een nieuwe groep ingericht op dit platform. Albrecht maakt ook deel uit van deze groep. Interesse? Maak dan eerst een gratis profiel aan op deze community en GA NAAR DE GROEP NAH & MANTELZORG

gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Hallo Albrecht, ik zag net het facebookbericht. Ook ik heb een vrouw met NAH en jonge kinderen. Goed om je ervaringsverhaal te lezen. Ik heb me ook lid gemaakt van de groep. Ik heb niet direct een vraag of behoefte om mijn eigen verhaal te delen. Maar vind het wel interessant om dit te volgen! Mooi dat je van de negatieve gebeurtenis iets positiefs hebt kunnen maken!