Düsseldorf Het onderwerp van de toespraak op donderdagavond was de vraag wat de corona ellende in de VS eigenlijk betekent voor de Duitse economie. Maar de zin van de avond kwam van viroloog Hendrik Streeck – en verwees naar het dagelijks leven van alle Duitsers.

Donderdagavond was de laatste aflevering van “Maybrit Illner” voor de zomervakantie. Met dit onderwerp keek het panel naar de toekomst: “Troef, Corona en de wereldeconomie – hoe hard treft het Duitsland?”.

De gasten:

Sandra Navidi, financieel expert
Monika Schnitzer, econoom
Peter Altmaier (CDU), federaal minister van Economie
Sudha David-Wilp, plaatsvervangend officemanager van het Duitse Marshall Fonds
Sahra Wagenknecht (links), econoom
Hendrick Streeck, viroloog
Dat was het:

Het panel zal bespreken wat het betekent voor Duitsland wanneer de grootste economie, de VS, de grootste corona-hotspot ter wereld wordt. Verschillende gasten vinden kansen in de crisis. Viroloog Hendrik Streeck waarschuwt echter dat het virus deel blijft uitmaken van het dagelijks leven.

Het verloop van het gesprek:

Het belangrijkste om te onthouden is wat Hendrik Streeck zei: “Ik verwacht een tweede, derde golf.” Op dit moment is er een “constante op en neer” in Duitsland, zoals we die kennen van alle coronavirussen. Hotspots zoals die in Gütersloh zijn steeds weer te verwachten. Op de vraag of het mogelijk is om het virus weer onder controle te krijgen, zei Streeck: “We moeten afzien van het idee dat we het virus volledig uit de maatschappij kunnen verdrijven. Het is er, het zal er blijven, en het zal deel uitmaken van ons dagelijks leven. We moeten er met vertrouwen mee omgaan.”

Lars Feld, hoofdeconoom
Economie in de Corona-crisis
:
Economische deskundigen verwachten een diepere recessie

Olaf Scholz en Peter Altmaier bij
Van “Boom” geen “boom” voor de economie
:
Scholz en Altmaier zien het economische stimuleringspakket als een signaal van vertrek.

Sahra Wagenknecht.
“Verloren contact met kansarmen”
:
Wagenknecht beschuldigt de linkse partijen ervan los te staan van sociale problemen.
verder
Veel van de Talk gasten zijn allesbehalve zeker van de manier waarop de VS momenteel met de situatie in het land omgaat. Met recordaantallen nieuwe infecties aan de ene kant en het gedrag van de Amerikaanse president aan de andere kant is het gemakkelijk om Donald Trump de schuld te geven van de ellende in zijn land. Maar de gasten van “Maybrit Illner” hebben een meer gedifferentieerde kijk op de achtergrond. De Streeck herinnert ons er bijvoorbeeld aan dat er in de VS geen wettelijke ziektekostenverzekering bestaat, wat een goede reden is om ziek te gaan werken. De linkse politicus Sahra Wagenknecht ziet een “lek sociaal vangnet” en een ellendig gezondheidszorgsysteem als oorzaken voor de snelle verspreiding van de ziekte in de VS.

“Het feit dat dit land zo verstrikt is in de pandemie is niet alleen slecht voor de getroffenen, het is slecht voor ons allemaal”, zegt federaal minister van Economie Peter Altmaier. Dit is te wijten aan de wereldwijde verwevenheid van de economie. “Als een van de grote regio’s een verkoudheid of een pandemie krijgt, zullen alle andere regio’s worden getroffen.” Met een intro toont presentator Maybrit Illner enkele gegevens die aantonen dat Duitsland afhankelijk is van de export naar de VS. Ook de economische onderzoeker Monika Schnitzer zal zich hierover uitspreken. Zij beveelt onder meer aan om met behulp van hulppakketten de economie in andere Europese landen te versterken, omdat 60 procent van de Duitse export naar andere EU-landen gaat.

ECHT OOK
Amerikaanse president Trump tijdens een verkiezingscampagne optreden in
Hoge werkloosheid in de VS
:
Trump verlengt tijdelijke immigratiestop

Maar Schnitzer ziet ook een kans in de crisis. Naar haar mening is de VS tot nu toe zo succesvol geweest, omdat het de knapste koppen ter wereld heeft aangetrokken met uitstekende werkomstandigheden. Nu maakt Trump een einde aan de komst van honderdduizenden hooggekwalificeerde werknemers en wetenschappers met visumbeperkingen en aan het ontslag van driekwart van de visumbeambten. Als Duitsland erin slaagt hen aan te trekken, zou dit het tekort aan geschoolde arbeidskrachten kunnen oplossen en een impuls kunnen geven aan de innovatie.

Ook met investeringen in nieuwe technologieën kan Altmaier vriendschap sluiten. Hij prijst ook het economisch beleid van Trump. Zijn “hervorming van de vennootschapsbelasting” is opmerkelijk succesvol geweest. Maar financieel expert Sandra Navidi merkt op dat een groot deel van de Amerikanen niets te winnen hebben bij de daaropvolgende beursgang. Volgens haar is 90 procent van de waarde van de beurs in handen van slechts tien procent van de Amerikaanse burgers. Navidi wordt ook geremd door het enthousiasme om te investeren in nieuwe technologieën. Dit zou niet noodzakelijkerwijs banen opleveren. “In de VS zijn technische bedrijven het meest winstgevend en het minst waarschijnlijk om in te huren.”

Wagenknecht is ook kritisch over de afhankelijkheid van Duitsland van techneuten in de VS vanuit het oogpunt van gegevensbescherming. Ze heeft niets tegen overheidsparticipatie. Technologische omwentelingen gebeurden vaak niet zonder overheidssteun. Ze vraagt wel om duidelijke regels hiervoor. “Als het publiek heeft geïnvesteerd, moet je ervoor zorgen dat het voordeel oplevert.” Wagenknecht hoopt dat de crisis zal leiden tot een terugkeer naar een “solide welvaartsstaat”. Ze zegt dat de Duitse samenleving vroeger sterk gericht was op het Amerikaanse model, en nu kunnen we zien waar dat toe leidt.

Navidi vat in een notendop samen wat de voorwaarde is voor elke discussie over economisch herstel. Als New Yorkse ondernemer ziet ze het vanuit een Amerikaans perspectief en zegt ze dat het onder controle krijgen van de pandemie de hoogste prioriteit moet hebben. “Je kunt subsidies en belastingvoordelen geven en reddingspakketten samenstellen zoals je wilt – Amerikanen geven geen geld uit, er worden geen banen gecreëerd zolang de lijkzakken zich blijven opstapelen.”

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *