Het leren zwemmen wordt moeilijker onder corona omstandigheden.
Een voormalig zwemleraar bekritiseert het Duitse zwemonderwijs: Ongelukken zouden vermeden kunnen worden door beter onderwijs.
Sportpedagoog Uwe Legahn is ervan overtuigd dat kinderen al op jonge leeftijd kunnen leren zwemmen als ze geen schoolslag maken.

Meneer Leghan, vanwege Corona waren de zwembaden maandenlang gesloten. Als je uitkijkt naar de zomer, wat zijn dan je grootste zorgen?

Door de sluitingen worden de kinderen nu een kwart jaar vermist, veel meer zelfs. Het is bijna duidelijk dat het risico op nog een paar ongelukken dit jaar veel groter is. Bovendien bedreigden de maanden zonder inkomsten voor de particuliere zwemscholen hun bestaan. Aan de andere kant zijn sommige exploitanten van gemeentelijke zwembaden zelfs blij als de zwembaden gesloten zijn, omdat ze minder min maken. Ze liggen dan ook vaak niet zozeer achter dat de zwembaden weer opengaan. Economisch gezien is dit misschien begrijpelijk, maar als het gaat om de veiligheid van kinderen is het niet zo grappig.

Wat is het effect van een kwart jaar zonder zwemles voor de kinderen?

Vooral kinderen die niet zo robuust zijn in hun omgang met het water, beginnen opnieuw te leren zwemmen.

Om te leren niet in het open water te zwemmen
Nu gaan veel baden langzaam weer open, maar soms met speciale regels. In ons bad is alleen het sportbad open, er wordt niet ingehaald in het water. Hoe kan ik daar met mijn kinderen oefenen?

Helemaal niet, waarschijnlijk. Als uw kind nog een beginner is, is dat praktisch onmogelijk. Leren zwemmen is in wezen een proces van vertrouwen. Maar je kunt het niet doen op de 50-meter baan buiten in het zwembad bij 24 graden. Tenzij je een blubber hebt die twee centimeter spek op zijn ribben heeft. Andere kinderen worden dom en gaan er vandoor. Als dan in sommige gevallen niet eens de juiste volwassene aanwezig is, die de kinderen volledig vertrouwen, kun je ook zeggen: Beter thuis blijven!

Kan ik met kinderen in open water zwemmen?

Dat zou ik niet doen om te leren. Tenzij je een van de absolute superzwemmers bent die er zeker van is dat ze zichzelf en, aan de zijkant, ook het kind kunnen redden als het kritisch wordt.
De meeste ongelukken gebeuren in vrije wateren. Is het omdat wij volwassenen onze zwemcapaciteiten overschatten?

En dus ook de zwemvaardigheden van kinderen, ja.

Houd altijd een oogje op de kinderen bij het zwembad
Hier bij ons springen de jongeren graag in het kanaal. Is dat eigenlijk wel een goed idee?

Als ik veilig kan zwemmen en ik weet precies hoe diep het water is en kan zien wat voor troep er op de bodem ligt, dan is het zeker een heel grappig idee voor veilige zwemmers. Maar doe het alsjeblieft niet met beginners en kinderen die nog niet kunnen zwemmen. Het gevaar is groot dat ze de groten kopiëren en blindelings achter ze aan springen.

Deze zomer zullen velen van hen gebruik maken van hun eigen zwembad in de tuin. Vanaf wanneer kunnen kinderen daar onbeheerd spelen?

Ik zeg altijd met een serieuze achtergrond: als ze getrouwd zijn! Dat is natuurlijk overdreven, maar je moet de kinderen non-stop in de gaten houden. Vaak worden kinderen door anderen onder water geduwd, bijvoorbeeld in hotelbaden, meestal per ongeluk, en verdrinken ze stilletjes en stiekem. Dus toezicht tot de kinderen echt veilig in het water zijn.


Het zeepaardje zegt niets over zwemmen
Hoe kan ik zien hoe veilig mijn kind echt is? Is het het zeepaardje dat het certificeert?

Nee, alsjeblieft, nee! Het zeepaardje is duidelijk een soort van motiverende badge. Het zegt niets over echt zwemmen. Ik ga zelfs zo ver – en daarom ga ik voortdurend in discussie met de grote organisaties – en zeg dat zelfs brons en soms zilver niets zegt over de vraag of kinderen wel met kritieke situaties in het water kunnen omgaan. Wat ik de grote organisaties, zoals zwemkampioenen, clubsporten, DLRG, maar ook het onderwijs op school, verwijt, is dat het er allemaal om gaat snel badges te krijgen en er goed uit te zien in een statistiek. Ze weten misschien wel beter, want ik heb het 20 jaar lang gepropageerd, maar ze slagen er niet in om de kinderen de werkelijke levensverzekeringen te geven.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *