Ervaringen

Ziekenhuiszorg en dementie

Mijn vader werd enige tijd geleden met een vermeende galblaasontsteking opgenomen in het ziekenhuis. Hij is dementerend en wordt verzorgd in een verpleeghuis. Ik ben geschrokken van de totaal onaangepaste zorg voor dementerende patiënten. Als wij als familie niet iedere dag van 13.00 tot 19.00 naast zijn bed hadden gezeten dan had hij daar verdwaasd over de gangen heen gelopen of moederziel alleen in bed gelegen zonder aanspraak en totaal ontredderd want hij begreep absoluut niet waar hij was en waarom hij er was. Tot een galblaasoperatie is het niet gekomen want dat durfde de internist niet aan (dit werd medegedeeld door de zaalarts, de internist hebben we nooit gesproken) De reden waarom ze het niet aandurfden werd niet uitgelegd, ook niet na veevuldig vragen. Uiteindelijk werd besloten om een drain aan te leggen. Dat is een pijnlijke ingreep die zowiezo niet bij kinderen wordt uitgevoerd maar wel bij een dementerende die als een kind functioneert. Het was ook heel pijnlijk voor hem en hij begreep er niets van. ‘S nachts heeft de drain er zelf uitgetrokken.En toen lag hij daar, hij had geen pijn meer en kreeg medictaie via een infuus. Ook het infuus peuterde hij iedere keer los ondanks dat er een verband om heen werd gedaan. We hebben gevraagd of dit niet op een andere manier kon, oraal of met infuus terug naar het verpleeghuis. Dit was niet mogelijk maar na veelvuldig aandringen en een bezoek van de geriater kon het de 5e dag ineens wel.

Ik begrijp niet dat een ziekenhuis geen aangepaste zorg heeft voor dementerende patiënten. Zijn er mensen die een zelfde of positieve ervaring hebben omtrent dit onderwerp dan hoor ik het graag want ik wil er wel wat mee doen.

 

Reacties

Mijn ervaring, vorige week nog, is ook dat er op een (vaak drukke) verpleegafdeling geen tijd, inzicht of geduld is om dementerenden goed door het somatische ziekteproces te helpen! Medisch alles top, daarover geen klachten. Ik pleit voor een aparte afdeling in elk ziekenhuis, waar dementerenden met een medische aandoening bij elkaar kunnen zijn met ervaren en betrokken personeel. Laat de artsen dan maar 1x per dag dáár naar toe lopen! Ook de communicatie naar partner cq mantelzorger was nihil. Mijn man moest zelfs eerder naar huis vanwege zijn dementie!

Beste mensen,

Dank jullie wel voor het delen van deze ervaringen. Ik vraag mij af welke ervaringen mensen hebben met (dementerende) ouderen in de Haagse en Delftse ziekenhuizen.

Graag zou ik jullie ervaringen willen weten, zodat ik deze kan bespreken met de ziekenhuizen.

Vriendelijke groeten

Tineke van Werven

In Limburg hebben de Ouderenbonden dit probleem nog eens nadrukkelijk aan de orde gesteld:

Noodklok over ouderenzorg in ziekenhuis
16-06-2010
De Limburgse ouderenbonden maken zich ernstige zorgen over de kwaliteit van de geriatrische zorg in de Limburgse ziekenhuizen. In een brief aan deze ziekenhuizen stellen de bonden dat bij opname niet of onvoldoende rekening wordt gehouden met bijkomende problemen van ouderen.

Bovendien kent uitgerekend de sterk vergrijzende provincie Limburg volgens de ouderenbonden geen opleiding voor geriatrische zorg. De bonden willen dat vooral de ziekenhuizen in Heerlen en Sittard samen een specialistische afdeling geriatrie gaan ontwikkelen met opleidingscapaciteit.

Ouderen boven een bepaalde leeftijd hebben vaak meerdere problemen. Bij opname in het ziekenhuis wordt teveel alleen maar gekeken naar de reden voor opname, terwijl onvoldoende of geen rekening wordt gehouden met de andere lichamelijke ongemakken van de ouderen. De bonden willen dat de afdeling geriatrie bij opname voortaan de opvang van ouderen in het ziekenhuis regelt en coördineert.

Bron: ANP

Avatar van tineke zegt:

hoi ook mijn moeder werd eerdaags opgenomen in een ziekenhuis.Deze staat in delfzijl en ook deze heeft geen begrip en / of zorg voor dementerenden.Was ze onrustig snachts werd ze plat gespoten met h……..
Woensdag 19 mei zijn we met haar naar de voorjaarsmarkt geweest ze heeft genoten hoor ook wij. Maar snacht drukte ze op het alarm en ik erheen. ze had overgegeven en wat benauwd . na een poosje zakte het en is ze gaan slapen maar ik ben bij haar gebleven.
NOOIT iets gemerkt van onrust????????????????

Avatar van marjadejong marjadejong zegt:

Dag Tineke,
Fijn dat je op mijn verhaal reageert. Ik zit te broeden op een soort actie die ik zou kunnen ondernemen. Ik denk dat ik wel een klacht stuur naar het ziekenhuis. Ik zou ook graag willen weten of nog meer mensen dergelijke ervaringen hebbben. Heb jij dat in je omgeving? Laat ze dan reageren via deze site.
Groet marja

Avatar van trijntje trijntje zegt:

marja,
wat een herkenbaar verhaal!
ik werk zelf met dementerende die thuis wonen, en iedere keer houd ik mijn hart vast als iemand opgenomen moeten worden.
inderdaad, ziekenhuizen zijn hier niet op ingericht, en dementie is toch geen ziekte!
Daar kunnen ze niets mee in het ziekenhuis, pleister plakken helpt niet, foto maken ook niet….wat moet je toch met zo een verwart iemand!
Alleen maar lastig.

Trijntje

Avatar van Jeanet Jeanet zegt:

Dag Marja,

Zelf heb ik geen ervaring in de negatieve of positieve zin, maar omdat ik werkzaam ben op de afdeling Informatie en kachtopvang, hoor ik mensen hier wel vaker over.
Heel erg vervelend voor de familie om om zo je dierbare te moeten zien liggen.
Wat je zou kunnen doen, is bij het ziekenhuis hier een klacht over indienen bij de klachtcommissie. Zij nemen je klacht serieus en beoordelen of je klacht gegrond of ongegrond is. Eventueel kunnen ze ook aanbevelingen doen. Wie weet help je er mensen in de toekomst mee.
Mocht je meer informatie willen kun je bellen naar het landelijke nummer van het IKG:0900-2437070 (10ct.p/m)

Succes!

#